در خصوص محروم بودن مزایای سخت و زیان آور برخی از کارگران مشاغلی که در محیط نامناسب و خطرناک کار می کنند
خلاصه سوال:
چرا برای برخی از مشاغل علی رغم سختی کار و انجام در محیط نامناسب به همراه خطرات و آسیبهایی که برای آنها به همراه دارد از مزایای مشاغل سخت و زیان آور محروم هستند؟ و ادارات کار نیز نظارت موثری در این زمینه ندارند؟
شرح سوال:
همانگونه که مستحضرید برخی از مشاغل سلامت جسمی و روانی انسان را به خطر می اندازند معمولا برخی از تنش ها و عوامل از جمله فیزیکی، شیمیایی، مکانیکی و بیولوژیکی منجر به بیماریهای شغلی و عوارض ناشی از آن مانند از کار افتادگی دائم و جزیی در افراد میشوند.
همچنین آمار حوادث منجر به فوت در برخی از مشاغل بیشتر است به همین دلیل قانون گذار برای بهبود این شرایط و جبران برخی از این مشکلات مزایایی را برای افراد حاضر در این مشاغل تحت عنوان مزایای مشاغل سخت و زیان آور در نظر گرفته است ولیکن متاسفانه شاهدیم در برخی از مشاغل على رغم شرایط سخت و خطر آفرین آنها، کارفرمایان از پرداخت مزایای مربوطه به آنها امتناع میکنند و در سایه عدم نظارت و بررسی کامل و بروز رسانی اطلاعات توسط بازرسی ادارات کار، کارگران بی پناه مجبورند این شرایط را بپذیرند از جمله این موارد می توان به مامورین حفاظت فیزیکی خطوط راه آهن،
کارگران مشغول در معادن که برخی در مواجهه با اشعه مواد پرتوزا نیز هستند و همچنین اپراتورهای پست های برق فشار قوی که در مواجهه با اشعه می باشند.
چرا نظارت لازم در راستای سلامت جسمی و روانی کارگران صورت نمیگرد؟
چرا نسبت به برقراری شرایط مناسب و جبران موارد در مشاغلی که واقعا ماهیت زیان آور دارند صورت نمیگیرد؟
محمد رضا صباغیان نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی در این جلسه طی سوالی از وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی کشور، خواستار توضیح درباره عدم شمول برخی مشاغل سخت و خطرناک در لیست مشاغل سخت و زیانآور شد.
صباغیان تأکید کرد که برخی از کارگران در شرایط دشواری مشغول به کار هستند، اما از مزایای قانونی این نوع مشاغل بیبهرهاند. از جمله
– مأمورین حفاظت فیزیکی خطوط راهآهن، که وظایف خطرناکی را برعهده دارند.
-کارگران معادن که در برخی موارد در معرض اشعه مواد پرتوزا قرار میگیرند.
– اپراتورهای پستهای برق فشار قوی که با اشعههای زیانآور مواجهاند.
در ادامه این جلسه نماینده حوزه انتخابیه مهریز با انتقاد از این وضعیت، تأکید کرد که این مشاغل از جمله سختترین و زیانآورترین فعالیتها هستند و باید در لیست مشاغل سخت و زیانآور قرار گیرند تا مشمول حمایتهای قانونی شوند.
صباغیان در نهایت به وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی سه ماه فرصت داد تا ضمن بررسی دقیق این موضوع، پاسخ قانعکنندهای به مجلس ارائه دهد. همچنین، انتظار میرود وزارتخانه با اصلاح قوانین یا رویههای موجود، شرایط مناسبتری برای این مشاغل فراهم کند.
این اقدام در راستای حمایت از حقوق کارگران و کارکنان در مشاغل پرخطر و حفظ سلامت و رفاه آنان صورت گرفته است